Posts

Showing posts from November, 2017

Shkencëtarët ndërhyjnë në ADN, kurohen dy sëmundje të rënda

Image
Shkencëtarët e Harvardit kanë zbuluar dy teknika të korrigjimit të gjeneve për të rregulluar mutacionet që shkaktojnë sëmundje si fibroza cistike dhe distrofia muskulore. Të dyja këto sëmundje dhe gjysma e çrregullimeve gjenetike tek njerëzit shkaktohen nga mutacionet me probleme. Kjo shpikje e re mund të sjellë korrigjimin e tyre duke kuruar dy sëmundjet mjaft problematike, me anë të ndërhyrjes në ADN dhe ARN, ku kjo e fundit shërben për të transportuar mesazhe gjenetike të përbërë nga proteina.


Sistemet e korrigjimit punojnë në qelizat e gjalla dhe nëse hulumtuesit mund të gjejnë mënyrat e duhura dhe efektive tek njeriu, ato mund të përdoren për të ndryshuar mutacionet që shkaktojnë më shumë se 15,000 sëmundje gjenetike. Të dyja ADN-ja dhe ARN-ja përmbajnë katër komponentë bazë: adeninë, timinë, guaninë dhe citozinë.


Fibroza cistike shkaktohet nga një mutacion gjenetike e trashëguar që çon në prodhimin anormal të mukusit në mushkëri dhe në sistemin e tretjes. Mukoza më e trashë se no…

Kujdes! Këto pesë veprime të përditshme po ju dëmtojnë shëndetin

Image
Ato të cilat konsiderohen si veprime fare të thjeshta, të përditshme dhe të parëndësishme janë më vendimtaret në shëndetin tuaj. Mund t'ju duket sikur këshillat që dëgjoni çdo ditë dihen dhe nuk keni pse kujdeseni për t'i zbatuar, por e keni gabim.

Sot na lejoni t'ju përmendim pesë prej tyre:

1. Celularin ose mos e prekni fare kur jeni në këmbë, ose të paktën drejtoni shpinën. Brenda 100 vitesh, me këtë mënyrë jetese që kanë njerëzit sot, i bie që trupi ynë do të ndryshojë tërësisht në pjesën e shtyllës kurrizore. Do të bëheni si breshka!


2. Kompjuterin, laptopin apo celularin duhet t'i kurseni në darkë. Dihet se në këtë pjesë të ditës gjithçka duhet kursyer, edhe ushqimi. Mos e mbingarkoni mendjen me shumë informacion dhe mos ua drejtoni dritën në mes të errësirës syve! E shihni gocën? U bë me syze nga halli, jo nga qejfi

3. Stërvitja në palestër ju bën mirë, por jo nëse e teproni. Mendohet se 25% e njerëzve të cilët merren me palestër nuk dinë t'i përshtaten trupit t…